← terug naar overzicht

Aziatische luchtjes

In de eerste blog somde ik op dat we af en toe milieubesparende tips zouden geven. Opgesteld in rijen van 8 stonden jullie bij ons voor de deur – of we álsjeblieft de tweede blog aan besparende tips wilden wijden. Bij deze dus.

De bankrekening met 245 euro per jaar spekken. En het milieu een beetje sparen. Wie wil dat nou niet? Precies. Wij allemaal. Zolang het maar niet teveel tijd en moeite kost. Toch?

Numero uno. We kennen het allemaal; Je linkerhand in je linkerzij. In je rechterhand de koelkastdeur. Opeens schrik je ‘wakker’. Wat ben je aan het doen? Je staart in de koelkast. Terwijl je helemaal geen trek hebt en onderweg was naar de wc. Vreemd, die automatische piloot die je hersenen overneemt als je gedachten afdwalen. Maar wist je dat diezelfde piloot wel aardig wat euro’s kost per jaar? Door eerst te bedenken wat je uit de koelkast gaat pakken, bespaar je gemiddeld 30 euro per jaar.

2. Gebruik een deoroller in plaats van een spuitbus. De drijfgassen die jou het aangename geurtje geven, zijn slecht voor het milieu. Ze veroorzaken smog. In Aziatische landen is smog een veel voorkomend probleem. Jij vraagt je natuurlijk af hoe dit kan. Want men ruikt daar niet bepaald alsof er zoveel deodorant wordt gebruikt. Maar smog in overvloed. Ik vraag het me ook af.

3. Natuurlijk kennen we de klassieker; zet apparaten niet op standby. Wist je dat een gemiddelde televisie met randapparatuur op slaapstand, 35 euro per jaar aan energie verbruikt?
Toch durf ik te wedden dat er ook in jouw huis zeker één apparaat te vinden is dat op standby staat – “Ja, waar zit überhaupt die uitknop?!”
Stiekem vinden we het dus toch teveel gedoe. Een oplossing die besparend is, maar toch in jouw luie straatje past? Een klik-aan-klik-uit-set. In één klik zet je bijvoorbeeld de radio, lamp en televisie uit. Bij thuiskomst is het in één klik gezellig. Bij het weggaan, bespaar je euro’s en help je het milieu. Kijk eens op Klikaanklikuit.nl voor meer informatie. Klik :)

Een greep uit de feiten
-Een afzuiginstallatie zuigt ook warmte weg. Probeer hem dus niet onnodig te laten draaien. Zodra je scheetje is weggetrokken, zet je hem weer zo snel mogelijk uit.
-Een gemiddelde Nederlander gooit voor 150 euro per jaar aan goed eten weg. Maar wat te doen met dat voedsel dat langzaam naar de pedaalemmer loopt? Met die laatste twee champignons, een aardappel en een goed recept op Kliekipedia, kan zelfs jij er nog iets van maken. Neem eens een kijkje op Kliekipedia.nl.
-Simpel 30 euro verdienen? Geef je droger 50 ATV-dagen per jaar. In ruil daarvoor hang je de kleding buiten en harkt daarmee 30 euro bij elkaar. Ka-Ching!

Als je deze tips tot in de puntjes uit zou voeren, verdien je al 245 euro per jaar. Tijd dus dat jij een rondje geeft. Voor mij graag een cappuccino. Tot over twee weken!

Chantal

Aziatische luchtjes